MijnZorggids

Skivakantie EHBO - Bevriezing

Tijdens je ski vakantie, kan langdurige blootstelling aan een zeer koude omgeving leiden tot bevriezing. Bevriezing is een letsel veroorzaakt door het bevriezen van de huid en het onderliggende weefsel. Dus voordat je straks heerlijk van de berg af gaat flitsen is het goed om hier even bij stil te staan.

Bevriezing (of frostbite) is gebruikelijk op de vingers, tenen, neus, oren, wangen en kin. Meestal dus de huid die is blootgesteld aan barre weersomstandigheden is het meest vatbaar voor het krijgen van een bevriezing. Zelfs de huid onder handschoenen of kleding. 

Hoe kun je een mogelijke bevriezing herkennen? 

Je lichaam zal bepaalde symptomen vertonen, zoals opvallend koude huid en een prikkelend gevoel (net alsof je arm of been ‘slaapt’) of gevoelloosheid. Rode, witte, blauw-wit of grijs-gele huid, hard of wasachtige uitziende huid en/of spierstijfheid. 

Eén van de oorzaken van bevriezing is het dragen van ongeschikte kleding. Als je kleding je niet voldoende kan beschermen tegen extreme koude of als je kleding te strak (!) zit, dan is de kans op bevriezing hoger dan normaal. 

Een andere oorzaak is (te) lange blootstelling aan zeer lage temperaturen. Bij temperatuur van -15 tot -27 graden Celcius is het tijdsbestek voor het krijgen van bevriezingsverschijnselen minder dan 30 minuten. 

Tot slot, is het aanraken van materialen zoals ijs, bevroren metalen of te koude kompressen een onhandige actie bij te lage temperaturen. 

Waar moeten we dan op letten? 

Ten eerste, beperk je verblijf buiten in koud weer en hou de weersvoorspelling in de gaten en check de gevoelstemperatuur. 

Ten tweede, draag geschikte kleding, Maar wat nog belangrijker is, vervang natte kleding (zoals handschoenen, muts en sokken) zo spoedig mogelijk voor een droge/warme variant. Neem hiervoor een waterdichte rugzak mee, die je dan tevens kunt gebruiken voor een noodrantsoen. 

Als je in een afgelegen gebied rondreist, vertel dan anderen (bijvoorbeeld de receptie van het hotel) de route die je neemt en wanneer je verwacht terug te zijn. 

Eerste hulp 

Mocht het ondanks een gedegen voorbereiding toch misgaan, probeer dan het volgende: 

Controleer eerst op onderkoeling. Symptomen kunnen zijn ongecontroleerde rillingen, onduidelijke spraak, slaperigheid en verlies van coördinatie. Bescherm je huid tegen verdere blootstelling aan de kou en wrijf niet over de getroffen huid. Moch er een vriendelijk Sint-Bernard aan komen huppelen met zo’n tonnetje schnaps onder de kin, stuur deze dan weg. Alcohol maakt alles erger.  

Verwijder zo mogelijk natte kleren en vervang deze voor droge kleding. Als je eenmaal binnen bent kun je bevroren gebieden voorzichtig opwarmen door ze te weken in warm water (37 tot 42 graden Celcius) gedurende 15 tot 30 minuten. Mocht je last houden van gevoelloosheid of pijn tijdens de opwarming of als zich blaren ontwikkelen, zoek dan medische hulp. Loop als het even kan niet op bevroren voeten of tenen, want dit kan het weefsel verder beschadigen.