Het blijft altijd actueel, gezond eten en drinken. Suiker is op dit moment de boosdoener, maar is suiker daadwerkelijk zo slecht en kunnen we überhaupt nog wel iets eten als we geen suiker meer mogen?
Ons lichaam wil niet weten van een verschil tussen toegevoegde suiker of suiker die van nature in ons voedsel aanwezig is. Suiker is suiker en wordt door het lichaam ook als gelijke behandeld, namelijk omgezet naar glucose en als zodanig de brandstof voor het lichaam. Hiermee levert suiker dus wel de benodigde energie, maar geen vitaminen of andere kostbare voedingsstoffen.
Is suiker dan verslavend? Nee, het zorgt wel voor de aanmaak van een stofje genaamd dopamine en dat geeft dat ‘lekkere’ gevoel.
Bij een verslaving gaan we er echter ook van uit dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen, maar dit geldt in tegenstelling tot alcohol en drugs, niet voor suiker.
Daarnaast krijg je geen ontwennings- verschijnselen als je stopt met het nuttigen van alle vormen van suiker.
Geen suiker meer?
De van nature in voeding aanwezige suiker heeft wel degelijk een meerwaarde in ons dagelijks voedingspatroon. Het eten van fruit of groente kan en mag zeker niet ontbreken in een gevarieerd menu.
Waar we wel voor moeten waken is het overmatige gebruik van gezoete voedingswaren. Té veel is natuurlijk nooit goed, maar dit ligt met name in de lijn met een bij voorkeur lage calorie inname om overgewicht tegen te gaan.
We mogen onze kinderen best een snoepje of koekje laten eten, zolang het niet té veel is en er dagelijks een stuk fruit en beweging wordt aangeboden zal het allemaal reuze meevallen met het gif dat suiker heet.
MijnZorggids