Kokosolie is in tropische landen al sinds jaar en dag populair. De toepassingen van kokosolie variëren van de huiselijke keuken naar de voedings- farmaceutische- en cosmetische industrie.
Kokosolie wordt ontrokken uit het vruchtvlees van een rijpe kokosnoot. Dit gaat door middel van een zogenaamde ‘natte’ of ‘droge’ procedure. Bij de ‘droge’ procedure wordt het vruchtvlees eerst uit de schil gehaald, vervolgens gedroogd om copra te vormen en ten slotte geperst of opgelost met oplosmiddelen om de olie te extraheren .
Dat de kokosnoot een zeer gezonde vrucht is, mag voor ons dan wel redelijk nieuw zijn, maar in de landen waar ze gewoon in de palmbomen hangen is dit algemeen bekend. Eerlijk gezegd kenden wij de toepassing van de kokosnoot voornamelijk van de Bounty en van elke (alcoholische) cocktail met kokos.
Kokoswater
Kokoswater is de doorzichtige vloeistof die je aantreft in een jonge kokosnoot. Het is een van nature zoete vloeistof, maar desondanks bevat het heel weinig calorieën en geen vet. Kokoswater is hierdoor een ideaal sportdrankje, mede door de dorstlessende capaciteit met dank aan de aanwezige electrolyten.
Kokosmelk
Kokosmelk is de ‘dikkere’, crémige en witte vloeistof die gemaakt wordt uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Dus, als je een kokosnoot open breekt krijg je kokoswater en geen kokosmelk.
Kokosmelk is in tegenstelling tot kokoswater zoeter en rijker van smaak en vormt een aanvulling of vervanging van gewone melk of sojamelk. Hoewel kokosmelk in vele culturen geldt als gezond bevat het veel verzadigde vetzuren. Of dit goed is of slecht laten wij verder over aan de voedingsdeskundigen.
Kokosolie
Kokosolie wordt veel gebruikt om mee te koken en door de huidverzorgings- middelen industrie. Zoals we in het begin van ons verhaal hebben aangegeven zijn er twee methoden om kokosolie te extraheren, namelijk op de ‘natte’ en de ‘droge’ manier. Van de ‘natte’ procedure (hydrogene procedure) heeft men recent aangetoont dat dit veel slechte vetten produceert met als gevolg dat onder andere je cholestorol waarden kunnen stijgen.
Bij de pure kokosolie (gewonnen uit de ‘droge’ methode) is echter het tegenovergestelde van toepassing. Het is goed voor je cholestorol en het bevat laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur dat behalve in kokosolie (voor praktisch 50%) ook in moedermelk (zo’n 30%) zit en in staat is om schadelijke micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels) te bestrijden.
MijnZorggids